Nuclear Abolition News and Analysis

Reporting the underreported threat of nuclear weapens and efforts by those striving for a nuclear free world.
A project of The Non-Profit International Press Syndicate Group with IDN as flagship agency in partnership with Soka Gakkai International in consultative
status with ECOSOC.

logo_idn_top
logo_sgi_top

Watch out for our new project website https://www.nuclear-abolition.com/

About us

TOWARD A NUCLEAR FREE WORLD was first launched in 2009 with a view to raising and strengthening public awareness of the urgent need for non-proliferation and ushering in a world free of nuclear weapons. Read more

IDN Global News

Nuclear Abolition Exhibition Boosts Japan-Kazakh Relations – Nrwegian

Utstilling om avskaffelse av atomvåpen gjør forholdet mellom Japan og Kasakhstan sterkere

Av Katsuhiro Asagiri

Foto: Seremoni med båndkutting åpner utstillingen «Everything You Treasure …» (fra venstre mot høyre): Sapar Akhmetov, medlem av Mazhilis (underhuset) i parlamentet i Kazakhstan, Amerkhan Rakhimzhanov, direktør for Biblioteket for den første presidenten i Republikken Kasakhstan – Elbassy, Kuanysh Sultanov, styreleder for menneskerettighetskommisjonen i Kasakhstan under den første presidenten i Kasakhstan, Tatsuhiko Kasai, Japans ambassadør i Kazakhstan, Bizhanova Gulnara Kadyrzhankyzy, medlem av Mazhilis i Kazakhstans parlament, Hirotsugu Terasaki, generaldirektør for fred og globale spørsmål i SGI. Fotokreditt: Katsuhiro Asagiri | IDN-INPS.

NUR-SULTAN, Kasakhstan (IDN) – 2019 markerer 30-årsjubileet for avslutningen av atomprøvesprengning i Semipalatinsk, det viktigste testsområdet for Sovjetunionens atomvåpen, tiårsdagen for ikrafttredelsen av Traktaten om en atomvåpenfri sone i Sentral-Asia og ratifiseringen av Kasakhstan som det 26. landet som skal ratifisere Traktaten om forbud mot atomvåpen.

Kasakhstan er kjent for sitt engasjement for å gjøre verden fri for atomvåpen. Anslagsvis 1,5 millioner av befolkningen deres ble berørte da 456 atomvåpen ble testet på Semipalatinsk i løpet av fire tiår.

Dette året markerer også den første fremvisningen av den russiskspråklige versjonen av utstillingen Everything You Treasure – For a World Free from Nuclear Weapons fra 2. til 13. oktober i Nur-Sultan, hovedstaden i Kasakhstan. Utstillingen ble første gang vist i 2012 i Hiroshima, stedet der de første kjernefysiske bombeangrepene fant sted i tillegg til Nagasaki. Den har siden blitt sett i 90 byer i 20 land. Kasakhstan er det 21. landet som er vert for utstillingen.

Utstillingen er sponset av Soka Gakkai International (SGI), den nobelprisvinnende internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN) og Biblioteket for den første presidenten i Republikken Kasakhstan – Elbassy, og oppfordrer besøkende til å forstå hvordan atomvåpen truer alt vi setter pris på i livet i alle dimensjoner: miljømessige, medisinske, økonomiske, menneskerettighetslige, energimessige, åndelige, kjønnsrettede, generasjonsrelaterte og sikkerhetsmessige aspekter.

Utstillingen ble innviet 1. oktober, og ble innledet av Amerkhan Rakhimzhanov, direktør for Biblioteket for den første presidenten i Republikken Kasakhstan – Elbassy, Hirotsugu Terasaki, generaldirektør for fred og globale spørsmål i SGI, Tatsuhiko Kasai, Japans ambassadør i Kasakhstan og Kuanysh Sultanov, leder av menneskerettighetskommisjonen i Kasakhstan under den første presidenten i Kasakhstan.

Amerkhan Rakhimzhanov, som studerte i Japan, sa at han «fikk sterke følelser av å være vertskap for den internasjonale reisende utstillingen Everything You Treasure – For a World Free From Nuclear Weapons på initiativ av delpartneren, Soka Gakkai International».

«Dette blir den største utstillingen jeg har arrangert siden jeg ble direktør for Elibassy. Biblioteket for den første presidenten i Republikken Kasakhstan verdsetter partnerforholdet med likesinnede her og i utlandet. I år har vi utviklet et vennlig forhold til SGI. Jeg forventer å videreføre partnerskapet inn i fremtiden», la Rakhimzhanov til.

Mr. Terasaki, som ledet SGI-delegasjonen til Congress of the Leaders of World and Traditional Religions 10.–11. oktober 2018 i den kasakhiske hovedstaden, den gang kalt Astana, leste opp en melding fra SGI-president Dr. Daisaku Ikeda. «I tillegg til å uttrykke vår dypeste respekt for Kasakhstans kontinuerlige arbeid for å fremme saken om atomnedrustning i møte med mange skremmende utfordringer, ønsker jeg å dele følelsen av glede over å kunne arrangere utstillingen … her i dette vakre, fredelige landet.»

Dr. Ikeda fortsatte med å minne om at «en ny solidaritet av håp som søker en verden fri for atomvåpen, oppstod og spredte seg fra Kasakhstan». Dette er den fantastiske historien om å skape fred som er inngravert i bevisstheten til folk i verden, la han til.

Han siterte president Nursultan Nazarbayev, den første presidenten i Kasakhstan, som lyktes med å realisere verdens første stenging av et testområde for atomvåpen: «Atomvåpen og stråling var langt fra å være en fjern teori for befolkningen i Kasakhstan. Det var et forferdelig og ubønnhørlig onde som hadde ødelagt landet vårt i mer enn fire tiår».

Utstillingen er en viktig del av bevegelsen, som samlet mennesker som bor på fjerne steder og på tvers av forskjeller i nasjonaliteter og holdninger, og formidlet budskapet om at det ikke er noe sted på jorden som kan forbli immunt mot umenneskeligheten og den alvorlige trusselen fra atomvåpen, sa Dr. Ikeda.

Da han leste opp Dr. Ikedas melding, sa Terasaki: «Det vi må utfordre og konfrontere fremfor alt er tankene som rettferdiggjør atomvåpen».

Han minnet om de inspirerende ordene fra den store kasakhstanske dikteren, Abai Kunanbaev, «Ikke mist følelsen av rettferdighet og bli aldri lei av å gjøre det bra», og sa at «medlemmene av SGI er dypt opptatte av å fortsette å gjøre alt vi kan, sammen med våre respekterte venner i Kasakhstan, på vei mot målet om et globalt samfunn av fred og kreativ sameksistens, i en verden fri fra trusselen om atomvåpen».

Den japanske ambassadøren i Kasakhstan, Tatsuhiko Kasai, uttrykte ros for organiseringen av utstillingen Everything You Treasure – For a World Free from Nuclear Weapons, og nevnte opplevelsene til bestemoren hans som ble berørt i atombombingen av Nagasaki.

Kuanish Sultanov, styreleder for menneskerettighetskommisjonen i Kasakhstan under den første presidenten i Kasakhstan og tidligere visestatsminister, erklærte, mens han refererte til historien om den anti-nukleære grasrotbevegelsen i Kasakhstan, at «folks solidaritet er sterkere enn atomvåpen» og uttrykte overbevisningen sin om at menneskelig visdom vil finne en måte å overvinne trusselen mot atomvåpen på.

  1. oktober henvendte SGI-delegasjonen, ledet av Mr. Terasaki, seg til den kasakhstanske utenriksministeren Mukhtar Tleuberdi, som ønsket det andre besøket av SGI-delegasjonen velkommen etter det første til World Congress of Leaders of Traditional Religions i oktober 2018. Tleuberdi refererte til utstillingen ved å si at Kasakhstan har lagt stor vekt på partnerskapet med Japan når det gjelder innsatsen for atomnedrustning.
  2. oktober fløy SGI-delegasjonen til Semej, kjent som Semipalatinsk frem til 2007, og beveget seg videre til Kurtsjatov, som en gang var operasjonssenteret for det tilstøtende teststedet for atomvåpen, Semipalatinsk, og besøkte et tidligere testområde for atomvåpen kalt Polygon, der det første atomvåpenet ble testet i 1949. Dette ble etterfulgt av et besøk på museet i Nuclear Center i Kurtsjatov.

Dagen etter besøkte SGI-delegasjonen Anatomical Museum i Semej, som illustrerer de ødeleggende effektene på helsen det radioaktive nedfallet fra det nærliggende Polygon (det beryktede testområdet for atomvåpen i Semipalatinsk) hadde på regionen og befolkningen der.

Siden Sovjetunionen fjernet alle medisinske journaler før den første presidenten i Kasakhstan, Nazabayev, stengte testområdet for atomvåpen i 1991, kan de ikke etablere en direkte kobling mellom atomprøvesprengningene og forekomsten av fødselsdefekter og kreftformer, men denne forekomsten er mye høyere enn i resten av landet.

SGI-delegasjonen besøkte også Nuclear Medicine Cancer Center og monumentet «Sterkere enn døden» på Polkovnichyøya i Semej. Monumentet skildrer en mor som skjermer barnet sitt for en atomeksplosjon, som er fremstilt som et atom inne i en soppsky.

Tidligere i Almaty, hovedstaden i Kasakhstan frem til 1997, møtte SGI-delegasjonen, ledet av Terasaki, Olzhas Suleimenov, en kasakhstansk dikter og grunnleggeren av den internasjonale anti-atomvåpenbevegelsen Nevada-Semipalatinsk. Protestbevegelsen som Mr. Suleimenov ledet fra 1989 av, er kjent som den første anti-atomvåpenbevegelsen i alle landene i det tidligere Sovjetunionen, og spilte en stor rolle i stengingen av testområdet for atomvåpen i Semipalatinsk i 1991. Han uttrykte interesse for å samarbeide med SGI om det felles målet om å oppnå en verden fri for atomvåpen. [IDN-InDepthNews – 17. oktober 2019]

Foto: Seremoni med båndkutting åpner utstillingen «Everything You Treasure …» (fra venstre mot høyre): Sapar Akhmetov, medlem av Mazhilis (underhuset) i parlamentet i Kazakhstan, Amerkhan Rakhimzhanov, direktør for Biblioteket for den første presidenten i Republikken Kasakhstan – Elbassy, Kuanysh Sultanov, styreleder for menneskerettighetskommisjonen i Kasakhstan under den første presidenten i Kasakhstan, Tatsuhiko Kasai, Japans ambassadør i Kazakhstan, Bizhanova Gulnara Kadyrzhankyzy, medlem av Mazhilis i Kazakhstans parlament, Hirotsugu Terasaki, generaldirektør for fred og globale spørsmål i SGI. Fotokreditt: Katsuhiro Asagiri | IDN-INPS.

Search

Newsletter

Report & Newsletter

Toward a World Without Nuclear Weapons 2022

Scroll to Top