Nuclear Abolition News and Analysis

Reporting the underreported threat of nuclear weapens and efforts by those striving for a nuclear free world.
A project of The Non-Profit International Press Syndicate Group with IDN as flagship agency in partnership with Soka Gakkai International in consultative
status with ECOSOC.

logo_idn_top
logo_sgi_top

Watch out for our new project website https://www.nuclear-abolition.com/

About us

TOWARD A NUCLEAR FREE WORLD was first launched in 2009 with a view to raising and strengthening public awareness of the urgent need for non-proliferation and ushering in a world free of nuclear weapons. Read more

IDN Global News

Vil den amerikanske kongressen juridisk forhindre en kjernefysisk 3. verdenskrig?

Av Shanta Roy

DE FORENTE NASJONER (IDN) – USAs president Donald Trumps svært uberegnelige oppførsel når det kommer til atomvåpen, og hans offentlige trusler om å “totalt ødelegge” Nord-Korea, har utløst et sterkt politisk tilbakeslag fra antikjernefysiske- og antikrigsaktivister.

“Et sentralt problem er at Donald Trump virker uvitende om hva atomvåpen egentlig er, og den humanitære katastrofen som vil bli utløst hvis han avfyrte kun ett mot Nord-Korea, eller hvor som helst,” sa Dr. Rebecca Johnson fra Acronym Institute for Disarmament Diplomacy, en medgrunnlegger av International Coalition to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), vinneren av Nobels fredspris i 2017.  

Mens spenningene fortsetter å stige, fremmer to lovgivere, senator i Massachusetts Ed Markey og Californias representant Ted Lieu som begge er demokrater, et lovforslag som hindrer presidenten i å starte et atomangrep som ikke er svar på et atomangrep uten en krigserklæring fra Kongressen.

Den foreslåtte lovgivningen som ble introdusert tidlig i år er i ferd med å få økt oppmerksomhet etter Trumps hardtslående uttalelser nylig, som inkluderer da han før FNs generalforsamling i september truende uttalte at: “USA har stor styrke og tålmodighet, men hvis det er tvunget til å forsvare seg selv eller dets allierte, har vi ikke annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea. “

I løpet av de siste månedene har Trump også sagt at om Nord-Korea truer USA vil landet “møte ild og raseri som verden aldri har sett.” Han tvitret også at det amerikanske atomvåpenarsenalet nå er “langt sterkere og kraftigere enn noen gang før.”

Senator Bob Corker, republikaner og formann for mektige US Senate Committee on Foreign Relations, sa 8. oktober at Trumps hensynsløse oppførsel kunne sette nasjonen “på vei mot tredje verdenskrig.” Det som forble usagt var at hvis det blir en slik krig, kan den bli kjernefysisk.

Samtidig benektet Trump på det sterkeste en nyhetssak på en amerikansk TV-kanal om at han hadde bedt om en økning på et 10 ganger så stort atomvåpenarsenal i landet under et møte i Nasjonalt sikkerhetsråd i juli.

USA har for tiden ca 4000 krigshoder, redusert fra en topp på rundt 30 000 på 1960-tallet, ifølge Pentagon.

Som New York Times påpekte i sin lederartikkel 12. oktober, sa Trump under presidentkampanjen sin at han “lurte på hvorfor Amerika hadde atomvåpen hvis de ikke brukte dem.”

Dr. Johnson fortalte IDN at både Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un er som fulle tenåringer som risikerer livet med raske biler, og poserer for sine følgere mens de begge kjører utfor en klippe.  

Da hun ble spurt om den foreslåtte lovgivningen, svarte hun: “I denne situasjonen vil det selvsagt være nyttig for den amerikanske kongressen å fjerne nøklene med denne nye lovgivningen, hvis de er i stand til å få et topartis flertall.”  

Selv om dette blir vanskelig å selge inn i en republikansk-dominert kongress, er det synlige tegn på at mange republikanere åpent motsetter Trump angående flere lover, blant annet i å hindre ham fra ensidig å heve sanksjonene mot Russland.

Dr. Johnson sa at uansett hvor nyttig en slik politisk begrensning kan være, så er det et skjørt og midlertidig sikkerhetstiltak i en situasjon der USA fortsatt holder tusenvis av våpen aktivt i beredskap.

Hun påpekte at Trump også er tilbøyelig for å undergrave en rekke internasjonale atomnedrustnings- og sikkerhetsavtaler som er utformet for å bli kvitt atomvåpen og forhindre at de blir ervervet eller brukt igjen.  

For det første har USA avvist FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, som ble vedtatt av 122 stater 7. juli, og nå gjør Trump sitt beste for å ødelegge den tillitsbyggende atomavtalen med Iran, og dermed spille ball med de røffere partene som vil at Iran skal utvikle kjernefysiske våpen slik Nord-Korea har gjort, la hun til. 

Dr. MV Ramana, Simons leder innen nedrustning, global og menneskelig sikkerhet ved School of Public Policy and Global Affairs på University of British Columbia, fortalte IDN følgende da han ble spurt om den ventende lovgivningen: “Jeg tror dette er et viktig tiltak, ikke så mye på grunn av sannsynligheten for at den blir vedtatt, men fordi det kan representere en åpning for diskusjon om å sette grenser for hvor mye makt en hvilken som helst amerikansk president skal ha, ikke bare Donald Trump, til å avfyre ett eller flere atomvåpen med katastrofale konsekvenser. “

Evnen til å kontrollere en slik ekstrem destruktiv kraft burde aldri hvile på noen enkeltperson, og dette er en av de viktigste måtene atomvåpen er udemokratisk på, sier professor Ramana, forfatter av The Power of Promise: Examining Nuclear Energy in India.

Den foreslåtte lovgivningen HR 669 og S. 200, har tittelen Restricting First Use of Nuclear Weapons Act of 2017.

Kongressmedlem Lieu ble sitert på at: “Det er en skremmende realitet at USA nå har en øverstkommanderende som har demonstrert uvitenhet om den kjernefysiske triaden, uttalt sitt ønske om å være “uforutsigbar” med tanke på atomvåpen og som folkevalgt president kom med omfattende uttalelser om amerikansk atompolitikk på Twitter. Kongressen må handle for å bevare global stabilitet ved å begrense omstendighetene rundt det at USA vil være nasjonen som først angriper med et atomvåpen.”

“Våre grunnleggere opprettet et system med kontroll og balanse, og det er viktig at denne standarden blir brukt når det gjelder den potensielt sivilisasjonsødeleggende trusselen av atomkrig. Jeg er stolt av å introdusere Restricting First Use of Nuclear Weapons Act of 2017 med senator Markey for å tilpasse vår nasjons politikk angående bruk av atomvåpen med grunnloven, og arbeide for en tryggere verden.

Senator Markey sa: “Atomkrig utgjør den største risikoen når det kommer til menneskehetens overlevelse. Likevel har president Trump antydet at han vil vurdere å angripe terrorister med atomvåpen. Dessverre så gir amerikansk politikk ham den makten ved å opprettholde muligheten til å bruke atomvåpen først i en konflikt. I en krise med et annet land som har tilgang på atomvåpen, øker denne politikken risikoen for utilsiktet atomeskalering drastisk. “

“Verken president Trump, eller noen annen president, bør ha lov til å bruke atomvåpen med mindre det er som svar på et atomangrep. Ved å begrense den første bruken av atomvåpen, fastsetter denne lovgivningen dette enkle prinsippet i loven,” la han til.

På en pressekonferanse i Boston den 14. august 2017 fortalte Markey reporterne: “Ingen president burde ha makt til å starte et første angrep med atomvåpen uten Kongressens godkjenning. Et slikt angrep ville være umoralsk, uforholdsmessig og ville utsette USA for trusselen av ødeleggende atomvåpen som kunne sette det amerikanske folkets og den menneskelige sivilisasjonens overlevelse i fare.”

Dr. Johnson sa: “I sin uvitenhet synes Trump å tro at atomvåpen er et spennende stort våpen å bruke for å utøve amerikansk makt og vise sin personlige maskulinitet, mens han også har en magisk eiendel som kalles avskrekking som gjør ham uimotståelig og uovervinnelig.”

Hun sa at det å true med å bruke dem er ment til å avskrekke, men avskrekking er ikke magisk. Det er en form for forsvar som bare virker når det er tydelig kommunikasjon og ingen risiko for feilberegning, mistak eller politiske eller tekniske forseelser.  

“Men han er ikke alene om illusjonen om avskrekking med atomvåpen, som har blitt brukt til å rettferdiggjøre at ni land fremdeles er i besittelse av 15.000 atomvåpen. Derfor har ICAN i løpet av det siste tiåret mobilisert styresmakter og det sivile samfunn til å komme frem til traktaten om forbud mot kjernefysiske våpen ved å vise farene som er forbundet med å distribuere atomvåpen til avskrekking, og de forferdelige humanitære konsekvensene samt trusselen mot planeten dersom disse avskyelige masseødeleggelsesvåpnene noensinne blir brukt i krig. 

Hun erklærte at det grunnleggende budskapet er at det ikke finnes noen trygge hender for disse utrygge våpnene til masseutslettelse. Traktaten forbyr dem nå.  

“Utplassering av, og trusler om å bruke dem bør anses som ulovlige, og som forberedelser til å begå en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten. Traktaten fjerner enhver illusjon om status eller verdi, slik at USA, Nord-Korea, Russland og alle de øvrige landene som er i besittelse av atomvåpen trenger å bli med på å begynne å utrydde våpnene i deres arsenaler samt kommunisere mer effektivt for å løse sikkerhetsutfordringene vi alle står ovenfor sammen.” [IDN-InDepthNews – 16. oktober 2017]

Foto med tillatelse fra National Nuclear Security Administration / Nevada Site Office

Search

Newsletter

Report & Newsletter

Toward a World Without Nuclear Weapons 2022

Scroll to Top