Nuclear Abolition News and Analysis

Reporting the underreported threat of nuclear weapens and efforts by those striving for a nuclear free world.
A project of The Non-Profit International Press Syndicate Group with IDN as flagship agency in partnership with Soka Gakkai International in consultative
status with ECOSOC.

logo_idn_top
logo_sgi_top

Watch out for our new project website https://www.nuclear-abolition.com/

About us

TOWARD A NUCLEAR FREE WORLD was first launched in 2009 with a view to raising and strengthening public awareness of the urgent need for non-proliferation and ushering in a world free of nuclear weapons. Read more

IDN Global News

Osannolikt att Saudiarabien skaffar kärnvapen enligt rapport

Washington (IPS-Jim Lobe): Tvärtemot en vanlig uppfattning visar en rapport som släpptes i förra veckan att även om Iran skulle skaffa kärnvapen är det inte är troligt att landets grannar – i synnerhet Saudiarabien – skulle göra detsamma.

Författarna av den 49-sidiga rapporten “Atomic Kingdom: If Iran Builds the Bomb, Will Saudi Arabia Be Next?”, konstaterar att Saudiarabien skulle vara motiverat att skaffa någon form av kärnvapen i avskräckande syfte som en motstrategi om Iran skulle bli en kärnvapenmakt. Men rapportförfattarna menar att det skulle vara mer sannolikt att Saudiarabien skulle söka skydd av USA och dess kärnvapen snarare än att lansera ett eget vapenprogram eller köpa ett kärnvapenprogram från Pakistan, trots de nära förbindelserna med regeringen i Islamabad.

Rapporten presenterades i tisdags i förra veckan av den inflytelserika amerikanska tankesmedjan CNAS varifrån president Obama handplockat flera personer som nu är anställda vid USA:s försvarsdepartement samt utrikesdepartement.

“Ett kärnvapenskydd från USA skulle sannolikt verka mer attraktivt för saudierna än ett pakistanskt alternativ,” slås fast i rapporten, vars huvudförfattare, Colin Kahl, tidigare arbetat på det amerikanska försvarsdepartementets Mellanösternavdelning.

Rapporten utmanar en uppfattning som drivits hårt av Israels och USA:s regering – att om Iran skulle skaffa kärnvapen skulle det sätta igång en kedjereaktion där regionala rivaler som Turkiet, Egypten och Saudiarabien skulle känna sig tvingade att snabbt skaffa egna kärnvapen. Detta i en av världens mest instabila och energiresursrika regioner. Men enligt studien är detta inte troligt.

Dels skulle varken Egypten eller Turkiet vara benägna att skaffa kärnvapen. Iran utgör enligt rapporten inget existentiellt hot mot Egypten medan Turkiet är medlem i Nato och därmed inte i behov av att skaffa egna kärnvapen i avskräckande syfte. Rapportförfattarna hävdar att om Saudiarabien skulle skaffa kärnvapen skulle landet också riskera en attack från Israel och därmed skulle landets säkerhetspolitiska band till USA sättas på spel.

Den nya rapporten släpps vid en kritisk tidpunkt. Efter ett avbrott på sju månader återupptogs i veckan förhandlingarna om Irans kärnvapenprogram i Kazakstan mellan Iran och USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina samt Tyskland. Förhoppningarna om ett genombrott är dock inte höga, de flesta bedömare menar att framsteg inte är troliga förrän en ny iransk president tillträtt i juni.

Avsaknad av framsteg kommer nästan säkert att öka trycket på Obama-administrationen att öka pressen på Iran genom sanktioner och hot om militär intervention för att förhindra att landet skaffar sig kärnvapen.

Rapportförfattarna betonar att det politiska målet för den amerikanska regeringen bör förbli att förhindra Iran från att skaffa kärnvapen, men att det samtidigt är viktigt att inleda samtal med Saudiarabien om kärnvapenskydd från USA, om de inte skulle lyckas i förhållande till Iran.

Enligt Paul Pillar, före detta säkerhetsrådgivare vid den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, har rapporten hjälpt till att tränga genom “dimman av vedertagna uppfattningar” om Iran och regionen som enligt honom “bestått av ogranskade antaganden”. (130301)

Search

Newsletter

Report & Newsletter

Toward a World Without Nuclear Weapons 2022

Scroll to Top